International Yacht Training Worldwide (IYT) є найбільш поширеною яхтинговую асоціацією в світі, яка має більше ніж 150 авторизованих учбових центрів. Навчання проводять у 58 країнах по всьому світі. Головний офіс розташований у канадському місті Келона.

Сертифікати, що видаються яхтовими школами IYT, визнаються більшістю провідних чартерних і страхових компаній. Стандарти IYT схвалені багатьма державними службами судноплавства і мореплавства, наприклад, The Maritime and Coastguard Agency / MCA (Великобританія) та The United States Coast  Guard / USCG (США).

На відміну від Royal Yachting Association (RYA), IYT дозволяє проводити учбові курси на рідній мові слухачів. Через це, практично всі українські яхтові школи, авторизовані IYT, ведуть навчання українською та російською мовами. Іспит може проходити не лише англійською, але й на мові носія. Обов’язкова умова – вживання морської термінології англійською.

IYT пропонує курси та сертифікацію як для яхтсменів-любителів (Recreational), так і для професійних суднових капітанів (Professional). Між цими двома напрямами існують суттєві відмінності не лише в рівні підготовки шкіперів, але й у сферах застосування. Сертифікати “Professional” можна застосовувати для ведення комерційної діяльності, а “Recreational” – не можна. Загальна схема курсу IYT представлена тут.

Курси та сертифікація IYT засновані на модульній схемі навчання та проходять в кілька етапів. Нижче наведено найрозповсюдженішу схему навчання яхтингу за програмою IYT:

International Crew

International Bareboat Skipper
+ VHF Radio Operator

Yachtmaster Coastal

Yachtmaster Offshore

Yachtmaster Ocean

Також яхтсменам-любителям доступні й інші рівні сертифікації IYT, але вони мають низький попит із боку українських прибічників яхтового спорту та відпочинку. До таких сертифікацій відносяться:

  • International Flotilla Skipper – сертифікація, що відрізняється від International Bareboat Skipper тим, що дозволяє командування парусним або моторним судном лише у складі організованої флотилії (групи яхт). Не дозволяє самостійно брати яхту в чартер;
  • Power Boat Master – 5-денний курс із вивчення командування моторного судна довжиною не більше 80 футів (24 м), включає теоретичну підготовку та практичні заняття;
  • Navigation Master – поглиблений теоретичний курс із навігації;
  • Weather Master – окремий курс із вивчення метеорології для тих, хто хоче отримати значно глибші знання в області визначення погодних умов;
  • VHF Radio Operators Certificate – окремо курс пропонується нечасто і, як правило, входить у сертифікацію International Bareboat Skipper;
  • Patron de Yates (YM Coastal Spanish Edition) – курс Yachtmaster Coastal, що повністю перекладений іспанською мовою. Створений спеціально для Іспанії, а також країн Центральної та Південної Америки.

Варто відзначити ще оди тип міжнародної ліцензії на управління маломірним судном – International Certificate of Competency (ICC). Це європейський сертифікат, форма якого була прийнята Комітетом з внутрішнього транспорту Європейської Економічної Комісії ООН у рамках підписання Резолюції №40. За узгодженням із урядом Ірландії, IYT видає ліцензії International Certificate of Competency (ICC) власникам шкіперських посвідчень, починаючи з рівня IYT International Flotilla Skipper.

З детальнішою інформацією про учбовий курс та рівні сертифікації IYT можна ознайомитися на офіційному сайті International Yacht Training.

Декілька яхтингових шкіл, зареєстрованих за кордоном, викладають російською мовою. Спеціальні пропозиції яхтингових шкіл–партнерів представлені на сторінках із описом відповідних учбових програм:

International Bareboat Skipper

International Yachtmaster Coastal

International Yachtmaster Offshore

International Yachtmaster Ocean

Контакти

Всі дзвінки тимчасово тільки через соцмережі!
Написати в Viber Написати в Whatsapp Написати в Telegram
(067) 445-45-35
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
м. Київ,  вул. Стеценка, 75Д